Aluminij kreće ka punoj proizvodnji

Bez autora
May 03 2010

Oživljavanje pogona u mostarskom "Aluminiju", ugašenih u decembru 2008. godine zbog ekonomske krize, počeće u ovom mjesecu i junu, a u punom kapacitetu ova kompanija proradiće u septembru. Planovi su obznanjeni nakon sjednice Nadzornog vijeća "Aluminija" na kojoj je usvojen rebalans plana poslovanja preduzeća za 2010. godinu. Rebalansom plana, koji je rezultat poboljšanja ukupnih prilika u aluminijskoj industriji, predviđeno je da tokom maja i juna bude uključeno 16 od 32 preostale ugašene elektrolitičke ćelije u pogonu "Elektrolize", dok će posljednjih 16 biti pušteno u rad do septembra. Već neko vrijeme postoji uzlazni trend poslovanja koji nagovještava izlazak iz krize, ali cjelokupni proces oporavka gospodarstva traje jako sporo i jamačno će potrajati dulje razdoblje. Ukupno poslovno okruženje je još negativno te stalno proizvodi teškoće s kojima se i ovo preduzeće suočava. Iako pristizanje zahtjeva za proizvodima nije jenjavalo ni u najgorem vremenu recesije, mostarska kompanija u posljednje vrijeme bilježi povećanu potražnju za aluminijem.

Aluminij kreće ka punoj proizvodnjiOživljavanje pogona u mostarskom "Aluminiju", ugašenih u decembru 2008. godine zbog ekonomske krize, počeće u ovom mjesecu i junu, a u punom kapacitetu ova kompanija proradiće u septembru.

Planovi su obznanjeni nakon sjednice Nadzornog vijeća "Aluminija" na kojoj je usvojen rebalans plana poslovanja preduzeća za 2010. godinu. Rebalansom plana, koji je rezultat poboljšanja ukupnih prilika u aluminijskoj industriji, predviđeno je da tokom maja i juna bude uključeno 16 od 32 preostale ugašene elektrolitičke ćelije u pogonu "Elektrolize", dok će posljednjih 16 biti pušteno u rad do septembra.

"Već neko vrijeme postoji uzlazni trend poslovanja koji nagovještava izlazak iz krize, ali cjelokupni proces oporavka gospodarstva traje jako sporo i jamačno će potrajati dulje razdoblje", kažu u mostarskom preduzeću i dodaju da je ukupno poslovno okruženje još negativno te stalno proizvodi teškoće s kojima se i ovo preduzeće suočava.

Iako pristizanje zahtjeva za proizvodima nije jenjavalo ni u najgorem vremenu recesije, mostarska kompanija u posljednje vrijeme bilježi povećanu potražnju za aluminijem.

"Svakodnevno nam se nude novi otkupljivači, kako iz države i šire regije, tako i iz dalekih azijskih zemalja. U BiH s radom počinju novi pogoni za preradu aluminija, primjerice u Gradačcu, Bugojnu i u Sarajevu i sve u su veće potrebe kupaca na domaćem tržištu. Ukupni prihod aluminijske proizvodnje u BiH, čiji je 'Aluminij' nositelj, danas je veći od milijardu KM, a za nekoliko godina može biti udvostručen", ističu u "Aluminiju".

Bez obzira na to, dodaju, u ovom trenutku nisu u mogućnosti sklapati nove ugovore, jer su obavezni primarno poštivati postojeće dugoročne ugovore na koje otpada najveći dio proizvodnje. U mostarskom kombinatu naglašavaju kako će o širenju poslovnih veza i provedbi nekih od strateških projakata moći razmišljati naredne godine.

Zbog udara svjetske ekonomske krize 64 elektrolitičke ćelije u "Aluminiju" ugašene su u decembru 2008. godine, što je proizvodne kapacitete preduzeća umanjilo za 25 odsto. To se odrazilo na poslovni rezultat kompanije koja je u 2009. u odnosu na 2008. godinu zabilježila 10 odsto manju proizvodnju, te za 30 odsto manje prihode. Na slabiji poslovni rezultat, osim manje proizvodnje, uticali su i pad cijene aluminija i nepovoljan tečaj dolara prema euru.
Privatizacija

Nadzorno vijeće "Aluminija" zaključilo je da neuspjeli međunarodni tender za prodaju 88 odsto kapitala ovog preduzeća treba poništiti.

"Ostajemo pri našem ranijem stajalištu da Vlada FBiH treba produljiti postojeći Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade i 'Aluminija', koji ističe 8. maja ove godine, te poništiti neuspjeli međunarodni konkurs za prodaju 'Aluminija', sazvati novo povjerenstvo i izjasniti se o daljim postupcima", kažu u "Aluminiju" i naglašavaju da je to ne samo stav Nadzornog vijeća nego i Uprave i Sindikata društva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik